Jump to content
Sign in to follow this  
jxN # J u m p

Curiozitati despre Foc

Recommended Posts

1. V-aţi pus vreodată întrebarea dacă ar putea să existe foc în alt loc din Univers? Pe toate planetele până acum descoperite, acest lucru nu este posibil, deoarece nu există suficient oxigen în atmosferă.

 

2. Culoarea flăcării este dată de concentraţiile de oxigen din apropierea focului. Culoarea albastră a flăcării înseamnă că focul are destul oxigen, pe când o culoare galbenă a acesteia semnifică o aprovizionare cu oxigen nu tocmai bună. Dar asta nu înseamnă că focul arde doar cu flacără albastră sau galbenă. Anumite substanţe chimice pot da flăcării culori vii: azotatul de litiu dă focului o culoare roşie, din sulfatul de cupru se obţine o culoare verde-albăstruie, iar din alaunul de potasiu se obţine o flacără violet deschis.

3. Printre produşii de reacţie ai focului, se numără şi apa. Majoritatea materialelor organice (cum ar fi lemnul sau benzina) conţin hidrogen, iar când acestea ard, hidrogenul  se leagă cu oxigenul, formând H2O.

4. Pe lângă apă, focul mai produce lumină şi căldură. Dacă în cazul fotosintezei, lumina şi căldura produc energie chimică, la foc procesul este invers, energia chimică producând lumină şi căldură.

5. Credeţi că un incendiu nu poate produce decât daune, nu-i aşa? Ei bine, nu este şi cazul Marelui Foc din Londra anului 1666. Deşi a distrus 80% din oraş, acest incendiu a mai distrus totodată şi altceva: Yersinia pestis, bacteria care cauza ciuma bubonică. Murind puricii şi şobolanii ce găzduiau acestă bacterie, epidemia a fost eradicată.

6. Combustia spontană umană este un fenomen controversat. Deşi se spune că există numeroase dovezi şi cazuri documentate, aceasta nu poate fi explicată ştiinţific. Combustia spontană umană este fenomenul prin care o persoană este carbonizată, fără ca lucrurile din jur să fie afectate. Persoanele despre care se bănuieşte că au suferit de combustie spontană aveau în comun consumul de alcool. Să aibă acesta vreo legătură?

7. Mangalul, un cărbune artificial, este obţinut în cuptoare speciale, prin arderea lentă şi incompletă a lemnului.

8.  Grecii antici făceau focul folosind o oglindă, cu ajutorul căreia concentrau razele soarelui într-un singur loc.

9. Cu cât va exista mai mult oxigen, cu atât focul va fi mai fierbinte. Dacă combinăm oxigenul pur cu acetilena, obţinem un compus ce arde la peste 5500 grade Fahrenheit (peste 3000° C).

10. Cel mai mare incendiu natural din timpurile moderne a avut loc în anul 1987 şi s-a numit „Focul dragonului negru”. Acesta a ars o suprafaţă dintre Rusia şi China de aproape 20 de milioane de acri.

Aşadar, focul ne poate fi atât prieten, cât şi duşman.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.