Jump to content

REEFN

Moderator
 • Posts

  71
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2
 • Points

  4,075 [ Donate ]

Everything posted by REEFN

 1. Prin intermediul contului oficial de Twitter al jocului, publisher-ul Square Enix a dezvăluit că Marvel’s Guardians of The Galaxy a fost finalizat, titlul produs de studioul Eidos Montreal în colaborare cu Marvel Entertainment atingând stadiul Gold. În cadrul industriei, aceasta este expresia folosită pentru a semnaliza terminarea cu succes a procesului de dezvoltare unui joc video și trimiterea acestuia către fabrici pentru a fi multiplicat. Marvel’s Guardians of The Galaxy, o aventură single player Această nouă adaptare după benzile desenate Marvel a fost prezentat drept un joc action/adventure single player, fără microtranzacții, bazat pe o interpretare originală a poveștii originale. Jucătorii vor intra în rolul carismaticului Star-Lord, într-o aventură ce va putea determina soarta universului. Deși jucătorii îl vor controla direct doar pe Star-Lord, acesta îi va avea în preajmă mereu pe ceilalți gardieni – Gamora, Drax, Groot și Rocket, cărora le va putea da ordine și instrucțiuni. De asemenea, jocul va include și dialoguri extinse cu aceste personaje, precum și decizii ce vor putea afecta modul în care va decurge povestea. Jocul a fost conceput pentru a oferi o experiență autentica pentru iubitorii benzilor desenate Marvel, povestea fiind inspirată din aventurile eroilor din ultimii peste 50 de ani. De asemenea, creația celor de la Eidos Montreal va fi avea o coloană sonoră bogată în hiturile anilor ’80, alături de melodii originale, compuse special pentru acest titlu. Marvel’s Guardians of The Galaxy va fi lansat pe 26 octombrie 2021, în versiuni pentru PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One și PC (în format digital).
 2. GIANTS Software a confirmat una dintre cele mai râvnite caracteristici ale modului multiplayer din Farming Simulator 22: este vorba despre cross-play, toți jucătorii urmând să se poată bucura de activitățile agricole împreună și să își modifice personajul conform stilului propriu datorită noului creator de personaje implementat în joc. Ferma unește toți fermierii de pe PC și console Grație funcției cross-play, fermierii virtuali vor putea juca Farming Simulator 22 împreună, indiferent de platforma pe care o preferă. Fanii se vor putea juca împreună independent de platforma aleasă pentru a rula jocul, iar experiența cooperativă dă frâu liber imaginației odată ce jocul va fi disponibil pe data de 22 noiembrie atât pentru PC, cât și pe consolele PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4 și Xbox One. Boris Stefan, Head of Publishing GIANTS Software, a afirmat: Implementarea cu succes a funcției cross-play este un mare pas înainte pentru experiența multiplayer din seria Farming Simulator. Cu jocul devenind din ce în ce mai popular în toată lumea și cu numărul fanilor crescând atât pe PC, cât și pe console, am reușit să-i aducem pe toți împreună fără niciun fel de restricții. Agricultura cooperativă evoluează! Mai multe personaje distincte Cu și mai mulți fermieri ce împart același teren virtual pentru a se ajuta unul pe celălalt, jucătorii se vor bucura să afle că vor avea la dispoziție și mai multe opțiuni pentru a-și modifica personajele: modele noi de personaje, coafuri, haine și accesorii noi. Opțiunile disponibile pentru îmbrăcăminte includ haine de brand din partea Case IH, CLAAS, Fendt, John Deere și alte branduri importante din industrie. Companiile germane ELTEN și Engelbert Strauss sunt de asemenea reprezentate cu o serie de echipamente speciale. Roman Pelypenko, Senior Character Artist, a afirmat: Farming Simulator este o bucurie pentru foarte mulți fani care joacă în multiplayer, ori cu prietenii după o zi grea de muncă ori în scenarii de tip role-play preferate de către creatorii de conținut pasionați de joc. Suntem bucuroși că putem să le oferim și mai multe posibilități pentru personajele lor. Farming Simulator 22 va fi disponibil în România cu prețuri recomandate începând de la 199,90 lei pentru versiunea de PC și 249,90 lei pentru console. De asemenea, toate versiunile comercializate în România vor include localizare în limba română pe cutia produsului și în joc.
 3. Ubisoft a publicat o serie nouă de materiale promoționale video cu actorul Giancarlo Esposito, interpretul antagonistului din jocul Far Cry 6. Le puteți urmări în continuare. Ce va oferi Season Pass-ul pentru Far Cry 6 Ubisoft a anunțat, de asemenea, conținutul suplimentar ce va fi oferit de Season Pass-ul pentru Far Cry 6. Acesta va consta în trei episoade DLC, jucabile în single player sau în mod co-op, alături de un prieten, ce vor avea o formulă de joc asemănătoare cu titlurile roguelike. Fiecare dintre aceste trei episoade suplimentare va fi dedicat unuia dintre răufăcătorii din jocurile Far Cry anterioare: Episode 1: „Vaas: Insanity”, cu lansarea planificată pentru noiembrie 2021. Episode 2: „Pagan: Control”, cu lansarea planificată pentru ianuarie 2022. Episode 3: „Joseph: Collapse”, cu lansarea planificată pentru martie 2022. De asemenea, posesorii Season Pass-ului pentru Far Cry 6 vor primi jocul Far Cry 3: Blood Dragon. Pe PC, este vorba despre ediția originală lansată în 2013, în timp ce utilizatorii de console sau ai serviciului Stadia vor primi Far Cry 3 Blood Dragon: Classic Edition. Acesta va fi acompaniat și de un set de item-uri in-game ce vor putea fi folosite în Far Cry 6: Un costum: Blood Dragon Gear Set Doua arme: AJM9 si Kobracon Un vehicul: Omega Enforcer Un charm pentru arme: KillStar Un aliat de tip Fang for Hire: K-9000 figurină decorativă pentru mașină: Blood Dragon Chibi Season Pass-ul pentru Far Cry 6 va fi inclus în edițiile Gold, Ultimate și Collector ale jocului, dar va putea fi achiziționat și separat. Far Cry va fi lansat pe 7 octombrie 2021, în versiuni pentru consolele Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, dar și pentru Google Stadia și PC (prin Ubisoft Connect și Epic Games Store).
 4. Cel mai recent stream dedicat jocului Forza Horizon 5 a scos în evidență multiplayer-ul din cea mai nouă creație a studioului Playground Games. Au fost trecute în revistă mai multe moduri în care veți putea parcurge Forza Horizon 5 multiplayer alături de prieteni sau, de ce nu, adversari. În materialul video de mai jos puteți admira gameplay din misiunile incluse în modul Horizon Arcade, cum ar fi Bullseye sau Pinata Pop, dar și secvențe din modul de joc Eliminator. Acțiunea din Forza Horizon 5 se va desfășura în Mexic, mediul de joc urmând să beneficieze de nu mai puțin de 11 biomuri diferite (deșert, junglă, zona vulcanică etc.), fiecare cu elementele sale distinctive. Producătorii de la Playground Games au acordat o atenție deosebită detaliilor, în Forza Horizon 5 urmând să fie prezente din nou variațiile aduse de schimbarea anotimpurilor, precum și elemente noi, cum ar fi furtunile sau uraganele. Porțiunea online din Forza Horizon 5 promite să fie cea mai dezvoltată de până acum, modul Horizon Open preluând și combinând cele mai reușite parți ale experiențelor competitive din serie: curse, probe de Drift, sesiuni Eliminator și multe altele. Iar în modul Horizon Arcade veți putea aborda numeroase challenge-uri și mini-games alături de prieteni. Optimizări și cerințe de sistem Forza Horizon 5 va beneficia de optimizări speciale pentru consolele Xbox Series X (unde va rula în rezoluție 4K, cu 30 de cadre pe secundă) și Xbox Series S (1080p cu 30fps), cu un mod opțional Performance ce va permite un framerate de 60fps. De asemenea, pe aceste console, reproducerile mașinilor vor beneficia de Ray Tracing în modul Forzavista (un soi de galerie unde puteți admira fiecare bolid în detaliu). De asemenea, prin intermediul paginii oficiale de Steam a jocului, au fost dezvăluite cerințele de sistem minime pentru versiunea de PC a Forza Horizon 5: OS: Windows 10 versiunea 15063.0 sau mai recentă Procesor: Intel Core i3-4170 @ 3.7GHz sau Intel Core i5 750 @ 2.67GHz Memorie RAM: 8 GB Video: NVIDIA GeForce GTX 760 sau AMD Radeon RX 460 DirectX: versiunea 12 Conexiune la Internet de tip Broadband Stocare: 80 GB disponibili Forza Horizon 5 va fi lansat pe 9 noiembrie 2021, în ediții pentru consolele Xbox Series X|S, familia Xbox One, dar și pentru PC-urile cu Windows 10 si Windows 11, prin Microsoft Store și Steam. Versiunea standard a jocului va fi inclusă în abonamentul Xbox Game Pass.
 5. Forța fie cu tine tânăr Padawan! Povestea jocului Star Wars The Skywalker Saga se pare că va avea, până la urmă, un final fericit. În aprilie 2021, TT Games a anunțat că jocul va fi amânat permanent. Iată totuși că „Forța a fost cu noi” deoarece în cadrul Gamescom 2021 studioul împreună cu Warner Bros. Interactive Entertainment au prezentat un nou trailer care, exact cum ți-ai imagina, are toate caracteristicile care au făcut această serie faimoasă. Ma refer, aici, la glumele, umorul general și graficile trăsnet. Mai mult, noul clip ne arată imagini de gameplay, unele momente legendare din seria Star Wars și nu mai puțin de 300 de caractere cu care ne vom putea juca. Acesta este primul titlu care va fi lansat sub egida reînființatului studio LucasFilm Games, cu toate că să fim serioși toți suntem de acord că Lego cea care a lansat și dezvoltat această serie trebuie să se ocupe și de acest joc. Și o va face, de altfel, TT Games a anunțat că ei sunt cei care îl vor dezvolta. Mă rog, e un pic ciudată această îmbârligătură dar important este ca jocul să fie lansat! La ce să ne așteptăm În primul rând, Star Wars The Skywalker Saga este primul care o să acopere întreaga serie de filme din seria Star Wars. Da ai citit bine, povestea din acest joc va începe atunci când Anakin era mic și ajunge până la Rey și Kylo Ren și aventurile lor. Nu o să îi lipsească nici legendarele dueluri împotriva lui Darth Vader sau Darth Maul și dar nici batăliile clasice între X-Wing-uri și TIE fightere. De asemenea, există 20 de planete care pot fi accesate și între care te vei putea plimba. Nu există o dată de lansare clară doar primăvara lui 2022. Jocul va fi disponibil pentru Xbox One, Xbox X/S, PlayStation 4, PS 5, Nintendo Switch și PC.
 6. 19:25 26.08.2021 După o amânare de aproape un an de zile. Halo Infinite are, în final, o dată de lansare clară. După un eveniment mai degrabă lacunar în cadrul prezentării Xbox Gamescom, dezvoltatorul a confirmat, mai mult forțat, că nu mai avem mult de așteptat până la următorul joc din serie. Confirmarea a venit pe fondul unei erori a celor de la Microsoft care au actualizat Microsoft Store cu data de lansare a noului joc. Acest lucru a fost speculat de către cei de la Aggiornamenti Lumia care de altfel au fost și primii care au anunțat data de lansare. În urma știrii lansate de către italieni directorul creativ, Joseph Staten, a confirmat noua dată de lansare. Probabil că Microsoft urma să facă oricum mult așteptata dezvăluire dar și-au stricat singuri surpriza pentru fani. Ce înseamnă asta Jocul urmează să fie lansat pe platforma de gaming Microsoft Xbox X/S, Xbox One și PC în data de 8 decembrie 2021. La începutul săptămânii trecute, 343 Industries a anunțat ca Halo Infinite nu va fi lansat cu campania co-op sau modul Forge, care le-ar fi dat oportunitatea jucătorilor să creeze și să joace pe hărți personalizate. Acest lucru este normal să înfurie fanii pe de-o parte, dar dacă asta se va traduce printr-un joc mai finisat și fără prea multe erori atunci eu sunt de părere că merită așteptarea. De asemenea, a începutul și testarea beta a modului multiplayer. După aproape o lună de teste senzația generală și recenziile din partea celor implicați în testare este una general pozitivă. E foarte greu de explicat cât de importantă este lansarea lui Halo Infinite pentru Microsoft. În mod normal, ar fi trebuit să fie primul joc exclusiv pentru noile console Xbox X/S. Din păcate, a fost amânat anul trecut ceea ce a lăsat compania americană cu o mare gaură, în timp ce Sony a avut multiple lansări exclusive pe consola sa de ultimă generație, PlayStation 5. De aceea, această lansare trebuie să fie perfectă, rămâne totuși de văzut dacă Microsoft va reuși sau nu.
 7. 12:25 10.09.2021 Anul trecut, God of War Ragnarök a fost anunțat de către Sony. Acum, a venit momentul să vedem și un trailer. Așa cum era de așteptat, jocul este construit pe același calapod, iar în filmuleț avem ocazia să vedem armele pe care Kratos le-a folosit în jocul din 2018. Fiul său, Atreus, pare că a crescut în ultimii ani și acum contestă deciziile dragului său tată. În ceea ce privește povestea jocului, aceasta pare să propună un conflict, de data asta, cu zeii vikingilor. Dacă în primele jocuri Kratos a îmbrățișat conflictul, acum el nu pare convins de necesitatea unui noi lupte. În același timp, Atreus se situează la polul opus și consideră că este necesar un război complet. După cum a fost menționat pe PlayStation.Blog, o mare parte a conflictului este generat de Atreus, care încearcă să înțeleagă ce planuri avea mama sa pentru el. La ce să ne așteptăm Deloc surprinzător, jocul arată fantastic, cu o varietate de noi locuri și dușmani, precum și mai multe modalități de a folosi armele lui Kratos, Toporul Leviathan și Blades of Chaos. De asemenea, barca se întoarce, la fel ca și Mimir, pregătește-te pentru mai multe povești și observații tăioase despre starea de spirit a lui Kratos. Am aflat din interviul post-spectacol că Eric Williams, un veteran Santa Monica Studios, va conduce dezvoltarea lui God of War Ragnarök, mai degrabă decât Cory Barlog, care a condus titlul din 2018. Williams a lucrat la fiecare God of War, așa că pare o alegere logică pentru job. Acesta a menționat că fiecare joc a avut în mod istoric un regizor diferit, Barlog fiind singurul care a creat două jocuri. „Ești epuizat la sfârșitul unui astfel de proiect”, a spus Barlog. Din păcate, Sony nu a dezvăluit data de lansare. Acum un an, compania a spus că God of War Ragnarök va sosi în 2021, dar în finalul postării de pe blog apare„ne vedem anul viitor.”
 8. REEFN

  Darksiders III

  The Darksiders series, a creative reinterpretation of the Christian end-of-the-world scenario that follows the misadventures of the Four Horsemen of the Apocalypse, returns with a twist. With Darksiders III, you take control of the irate and unpredictable Fury who's tasked with capturing the Seven Deadly Sins. Armed with a barbed whip and wicked agility, Fury explores the ruins of the modern world and exterminates menaces in an interconnected, Metroid-esque environment. The combat system has a few annoyances, such as an unreliable camera and frustrating mobs, that hinder the experience. Still, Darksiders III is an enjoyable action game that you should play if the theme appeals to you.
 9. "If you liked X, you'll love Y!" might be the cheapest of critical plaudits, but sometimes nothing else will do. So here goes: If you liked Batman: Arkham Asylum, you'll love Batman: Arkham City. Developer Rocksteady Studios borrows everything from Asylum that worked (thrilling fighting, excellent voice acting), though it delivers far less innovation. This makes Arkham City derivative, but the game's packed with enough goon-busting fun that it still stands as one of the PC's best action games.
 10. REEFN

  Axiom Verge

  Developer Tom Happ, who is known for his work on EA Sports' Tiger Woods PGA Tour and NFL Street franchises, has gone indie and crafted a delightful tribute to the exploratory action (AKA Metroidvania) genre. This 2D platformer combines the best aspects of classic side-scrollers like Castlevania: Symphony of the Night and Metroid to deliver a refined experience for newcomers of the genre and seasoned vets alike. Axiom Verge is a fun, engaging title, but plodding story elements and seemingly pointless weapons mar the experience a bit.
 11. The Assassin’s Creed series has taken us to numerous historical settings since its 2007 debut, including Ancient Greece, Renaissance Italy, and Revolutionary War-era America. The newest installment, Assassin’s Creed Valhalla, details the Viking invasion of 9th Century England from the perspective of history’s most notorious raiders. Though Valhalla doesn’t introduce anything wholly new to the series, it's an excellent PC game that follows in the footsteps of its equally exceptional predecessors, Origins and Odyssey.
 12. Nick: REEFN Vechime in comunitate: 4luni Numar de posturi:57 Vei raspunde la toate intrebarile?: Da Alte precizari:- "Precizez ca ai uitat de interviul anterior, si m-am gandit sa refac solicitarea de interviu"
 13. Se pare că vor exista două dispozitive Nokia pe piață cu numele 8000 în următoarele câteva săptămâni. Unul ar fi Streaming Box 8000, dezvoltat de compania austriacă Streamview, iar celălalt va fi un telefon numit Nokia 8000 4G, dezvoltat de compania finlandeză HMD Global. În ciuda numelui, acest model nu va fi un „remake” al modelelor premium Nokia 8800 sau 8800 Sirocco, ci un model nou, cu butoanele „la vedere”, nu ascunse în spatele unui sistem de tip slider. HMD Global pregătește lansarea Nokia 8000 4G cu sistem de operare KaiOS Nokia 8000 4G pare să fie un nou telefon echipat cu sistemul de operare KaiOS. Acesta nu este primul model pe care HMD îl lansează cu acest software, câteva dispozitive anterioare, printre care se regăsește și remake-ul Nokia 8110 4G. Chiar dacă arată ca un „feature phone”, cu un ecran mic și taste alfanumerice, acesta beneficiază de acces la internet 4G și la servicii moderne de comunicare. Noul Nokia 8000 va avea acces la WhatsApp și Facebook și poate crea un hotspot Wi-Fi. Primele informații despre hardware-ul lui Nokia 8000 4G nu sunt însă impresionante. Avem de a face cu un ecran 2,8” cu rezoluție 240 x 320 pixeli, chipset Snapdragon 210, 512 MB memorie RAM, 4 GB stocare internă și acceptă carduri microSD. Bateria de 1.500 mAh ar trebui să alimenteze acest dispozitiv pentru mai multe zile, având în vedere capabilitățile hardware, iar aceasta poate chiar să fie înlocuită. Din păcate, camera foto de 2 megapixeli nu inspiră prea multă încredere. Acest model este așteptat în curând, alături de o versiune nouă a lui Nokia 6300 4G, probabil echipată cu un hardware similar. Totuși, acel model este așteptat cu un ecran cu diagonală mai mică, de 2,4”. În timp ce HMD Global vinde astfel de telefoane și pe piața din Europa, acestea par să fie realizate mai degrabă pentru piețe emergente, care abia acum încep să își dezvolte infrastructura de acces la internet mobil.
 14. A trecut un an de când Microsoft a oprit oficial suportul software pentru Windows 7, una dintre cele mai apreciate versiuni ale sistemului de operare din istorie. Totuși, chiar și fără actualizări de securitate, lucru care poate pune computerele utilizatorilor în pericol, întrucât nu mai sunt corectate vulnerabilități care pot fi folosite de către hackeri și diverse aplicații malware, milioane de utilizatori refuză să facă upgrade. Chiar dacă procentul utilizatorilor de Windows 7 din totalul utilizatorilor de PC a scăzut în ultimele 12 luni, încă există mulți care folosesc vechiul software de la Microsoft. Mulți utilizatori de PC-uri încă nu sunt pregătiți să treacă la Windows 10 La sfârșitul anului 2019, conform United States Government Digital Analytics Program, 75,8% dintre computerele care accesau site-uri web în SUA foloseau deja Windows 10, în timp ce 18,9% erau pe Windows 7, iar 4,6% încă foloseau o versiune de Windows 8. La momentul respectiv, toate aceste sisteme de operare primeau actualizări încă. Un an mai târziu însă, povestea este foarte diferită. Windows 10 a câștigat încă 12 procente, fiind acum folosit de către 87,8% dintre utilizatorii care accesează site-uri din SUA. Windows 7 a scăzut, în consecință cu aproape la fel de mult cu cât a câștigat Windows 10, adică cu peste 10%, pentru un total de 8,5% dintre utilizatorii activi. Restul de procente au fost câștigate de Windows 10 de la vechii utilizatori de Windows 8, care reprezintă acum doar 3,4% din total. Dacă estimările sugerau că la sfârșitul anului 2019 peste 200 de milioane de utilizatori încă folosesc Windows 7, putem aproxima că acum mai rămân doar în jur de 100 de milioane, jumătate dintre acestea fiind înlocuite în 2020 cu computere noi cu Windows 10, sau au primit doar un upgrade software la noua versiune. Între timp, Windows XP pare să fi dispărut aproape complet.
 15. HomePod Mini a rămas singura boxă inteligentă din portofoliul Apple, însă acesta ar putea fi un lucru bun pentru utilizatori. Asta pentru că noul dispozitiv încă nu a ajuns la maturitate și încă mai ascunde câteva secrete sub carcasa acoperită cu material textil. Deja Apple a adăugat câteva funcționalități prin actualizări software după lansarea ei din această toamnă, dar se pare că upgrade-urile adevărate vor veni mai târziu, întrucât există la interior hardware care nu este încă folosit. Apple ar putea activa noi funcții pe HomePod mini printr-un update de software Conform iFixit, care a dezmembrat noua boxă de la Apple, boxa HomePod Mini este echipată cu un cip Texas Instruments care nu este încă folosit. Este vorba despre un senzor care poate să măsoare temperatura ambientală și umiditatea din cameră, nu valorile interne ale produsului. În teorie, aceste informații ar putea fi folosite pentru a controla dispozitive smart home, precum un termostat sau un umidificator inteligent. În prezent, această funcționalitate nu este însă disponibilă. În timp ce HomePod Mini poate să controleze dispozitive inteligente integrate în Apple Home prin intermediul Siri, aceasta nu oferă informații de la acești senzori către alte dispozitive. Alte produse concurente oferă însă astfel de funcții prin intermediul senzorilor interni, precum noile modele de la Amazon din gama Echo, așa că Apple ar putea să pregătească un update pentru a aduce paritate între dispozitive. Aceasta nu ar fi prima dată când Apple ascunde funcții în interiorul produselor sale, pentru a fi activate mai târziu. Anumite modele de iPod Touch integrau Bluetooth, dar acesta a fost activat abia la un an de la lansare printr-un update de software, de exemplu. Se zvonea anul trecut că modelele iPhone 11 și iPhone 12 integrează componentele necesare pentru capabilitatea de încărcare wireless bilaterală, însă Apple nu a mai activat-o până la urmă.
 16. Xiaomi a lansat un nou update pentru modelul Redmi Note 10 Pro 5G care adaugă ceva ce nu ne-am fi așteptat. Este vorba despre extinderea memoriei RAM cu încă 2 GB față de configurația standard, ceva ce în trecut părea imposibil. Practic, Xiaomi permite utilizarea a 2 GB din spațiul de stocare al telefonului drept memorie RAM, permițând astfel rularea mai multor aplicații în paralel, fără a fi necesară oprirea unora dintre ele. Xiaomi oferă posibilitatea de a activa 2 GB în plus de memorie RAM pe Redmi Note 10 Pro Noul update este disponibil momentan pe variantele Redmi Note 10 Pro 5G din China, dar va veni cu siguranță și pe modelele din Europa în viitorul apropiat. Având în vedere că acest model de smartphone este livrat în configurații cu 6 sau 8 GB memorie RAM, poți acum extinde RAM-ul de pe aceste telefoane până la 8, respectiv 10 GB. În general, un astfel de „upgrade” costă câteva zeci de euro, diferența de preț până la o variantă superioară din punct de vedere al configurației. Desigur, acest RAM virtual nu va fi la fel de rapid precum cel fizic. De altfel, nu este prima dată când auzim despre astfel de capabilități, întrucât vivo a anunțat recent modelul V21 5G, care vine din fabrică cu o astfel de capabilitate, permițând extinderea memoriei RAM cu 3 GB. Nu este tocmai clar de ce Xiaomi a ales doar 2 GB și nu 3 GB, însă este posibil să încerce să limiteze consumul de spațiu de stocare pentru utilizatori. Este posibil să vedem această capabilitate mai des în smartphone-uri de buget, probabil pentru că lipsa de semiconductori a dus la o criză globală de cipuri de toate felurile, inclusiv de memorii RAM. Astfel, unii producători ar putea livra telefoane de buget cu mai puțin RAM fizic, oferind posibilitatea de a extinde memoria la nevoie folosind stocarea internă.
 17. Susținută de Germania, o modificare pregătită legislației UE va obliga producătorii smartphone să asigure până la șapte ani de actualizări software esențiale, cum sunt cele menite să ofere protecție împotriva noilor amenințări de securitate informatică. Mai ales în cazul dispozitivelor bazate pe Android, suportul software poate fi o reală problemă, producătorii având tendința să „uite” de produsele mai vechi la scurt timp după lansarea unei noi generații. Ce-i drept, situația s-a mai îmbunătățit în ultimii ani, unii producători garantând deja cel puțin 3 ani de suport software. Cu toate acestea, legiuitorii europeni sunt de părere că se poate si mai bine, Apple oferind un bun exemplu în acest sens. Totuși, noile condiții vor pune presiune pe micii producători care concurează la gama low-end, lansarea de smartphone-uri ieftine și cu acces la șapte ani de suport software garantat prin lege punând sub semnul întrebării profitabilitatea întregului business. Astfel, sunt de așteptat creșteri de prețuri, pe măsură ce producătorii smartphone vor alege să transfere consumatorilor costurile prognozate. La fel de plauzibil este și ca unele branduri smartphone asiatice, cu vânzări mici pe teritoriul UE, să renunțe pur și simplu la această piață, în timp ce alții se vor gândii de două ori dacă pot face business aici. În afară de timp și resurse umane, există câteva motive tehnice pentru care suportul software pentru un smartphone ar trebui să înceteze după doi sau trei ani. Mai ales la telefoane low-cost, hardware-ul folosit ar putea să nu fie suficient de puternic pentru a suporta tehnologiile software dezvoltate pentru dispozitive lansate câțiva ani mai târziu. Iar dacă complexitatea software-ului depășește capabilitățile hardware, actualizările aduse sistemului de operare și patch-urile vor cauza deteriorarea, posibil inacceptabilă, a performanțelor resimțite. În forma actuală, perioada de suport tehnic/software este decisă mai degrabă de competiția între diverșii producători de echipamente, un acord nerostit între companii stabilind o limită minimă (ex. 2-3 ani pentru dispozitive low-cost) și maximă (5-7 ani pentru cele din gama premium). În practică, fiecare companie este liberă să decidă pentru propriile produse. Până la impunerea regulii de 7 ani pentru suport software, actuala versiune a legislației UE (încă nepusă în aplicare) țintește ca smartphone-urile să primească 5 ani de actualizări de software, cerând totodată ca piesele de schimb să fie disponibile în toată această perioadă.
 18. Achiziționarea Clipchamp de gigantul Microsoft netezește calea pentru o nouă soluție de editare a clipurilor video, adresată utilizatorilor Windows 11. Software-ul dezvoltat de Clipchamp este o soluție de editare video ușor de folosit și accesibilă chiar din browserul web. Potrivit descrierii oficiale, abordarea oferită de Clipchamp combină ”simplitatea unei aplicații web cu abilitatea de a procesa conținut video folosind întreaga putere a PC-urilor moderne”, inclusiv prin folosirea acceleratoarelor grafice (GPU) pentru accelerarea sarcinilor de procesare. În mod tradițional, acesta a fost atuul soluțiilor dedicate pentru editare video, în general rezervate utilizatorilor dispuși să plătească în plus pentru deblocarea funcțiilor avansate de accelerare a compresiei video. Deocamdată, niciuna dintre părțile implicate nu dezvăluie detaliile tranzacției. Aflăm însă că dezvoltatorul Clipchamp număra însă în luna iulie 17 milioane de utilizatori înregistrați, în creștere cu 54% față de anul anterior. Multe dintre clipurile procesate folosind serviciile Clipchamp au ca destinație platformele de video sharing TikTok, Instagra, sau Facebook Stories. Microsoft nu detaliază exact cum anume intenționează să folosească tehnologiile Clipchamp, însă o potrivire „naturală” ar fi cu pachetul de productivitate adresat clienților Microsoft 365
 19. Unul din principalele argumente în favoarea interzicerii echipamentelor chinezeşti, în special cele semnate de Huawei, este teama că acestea ar putea fi compromise pentru facilitarea activităţilor de spionaj la scară largă, oferind grupărilor de hackeri susţinute de autorităţile de la Beijing nenumărate portiţe de intrare în companiile şi instituţiile occidentale. Până în prezent, dovezile pentru acest tip de sabotare deliberată a echipamentelor au apărut sporadic şi fără a putea fi confirmate fără echivoc. Ultimul scandal de acest tip a fost anul trecut, când jurnaliştii Bloomberg au publicat o investigaţie jurnalistică aparent convingătoare vizând Supermicro, principalul furnizor de sisteme server pentru Apple, Amazon şi alte mari companii americane. Potrivit acuzaţiilor aduse la acea vreme, produsele Supermicro ar fi fost compromise prin inserarea de componente hardware care înlesnesc activităţile de spionaj în beneficiul unor grupări de hackeri controlate de China. Printre ţinte s-ar număra inclusiv agenţii americane de informaţii (ex. CIA, Department of Defense), a căror infrastructură foloseşte serverele presupus compromise. Investigaţiile ulterioare au pus însă la îndoială acurateţea acuzaţiilor aduse, povestea răsuflând la fel de repede cum a apărut. O altă investigaţie la adresa produselor Huawei, de data aceasta pornită din Marea Britanie, a evidenţiat numeroase cazuri programare neglijentă şi un foarte slab control asupra versiunilor firmware, însă nu a scos la iveală elemente backdoor care să poată folosi în operaţiuni coordonate de spionaj corporativ sau guvernamental. Acum, un nou raport semnat Vladislav Yarmak explică modul în care filiala Huawei HiSilicon a integrat un backdoor în firmware-ul chipseturilor SoC vândute diferitelor companii care construiesc camere video digitale (DVR-uri), înregistratoare video conectate la reţea şi alte dispozitive. Backdoor-ul este integrat în firmware-ul livrat de producătorul chipsetului, ceea ce înseamnă că este implementat oriunde este folosit chip-ul respectiv. Potrivit lui Yarmak, acest backdoor a fost distribuit în cel puţin trei versiuni diferite din 2013. Totuşi, faptul că atacul funcţionează doar printr-o reţea locală pare să arate, din nou, că nu este vorba de o tentativă de spionaj la scară largă, ci o slabă gestionare a securităţii echipamentelor. ”Alţi cercetători şi utilizatori au subliniat că o astfel de vulnerabilitate este limitată la dispozitivele bazate pe software-ul Xiongmai (Hangzhou Xiongmai Technology Co, XMtech), inclusiv produse ale altor furnizori care livrează produse bazate pe un astfel de software. În acest moment, HiSilicon nu poate fi responsabil pentru backdoor în binarul dvrHelper / macGuarder.” Chiar dacă Huawei / HiSilicon este disculpat deocamdată de acuzaţia includerii în mod deliberat a unui backdoor hardware, eroarea strecurată afectează un număr mare de produse, punând din nou la îndoială reputaţia companiei.
 20. Seria de smartphone-uri Pixel de la Google are o evoluție foarte ciudată. În timp ce modelele high-end au de obicei prețuri înalte, acestea nu se compară în termeni de performanță, autonomie și calitate a construcției cu modelele concurente din piață. În același timp, acestea vin de obicei cu cea mai bună variantă de Android, fără personalizări și cu funcții exclusive, și cu unele dintre cele mai performante camere foto din industrie. Se pare însă că Google Pixel 5 va adopta o nouă strategie: un preț mai accesibil și poate câteva îmbunătățiri. Pixel 5 și Pixel 4a cu 5G ar putea fi foarte similare Google a confirmat deja existența Google Pixel 5, dar și a modelului Pixel 4a 5G. Acestea urmează să fie lansate în viitorul apropiat și vor fi primele dispozitive echipate cu modem-uri 5G ale companiei. În timp ce Pixel 4a 5G pare să fie doar o versiune mai mare a modelului mid-range lansat de curând, noul Pixel 5 ar putea fi un dispozitiv mid-range premium, pentru prima dată. Tradițional, dispozitivele Pixel din gama principală au fost modele high-end, echipate cu cele mai puternice procesoare de la Qualcomm. Anul acesta, Pixel 5 ar putea adopta însă un chipset Snapdragon 765, asemeni tuturor celorlalte telefoane 5G de medie de pe piață. Acest lucru este însă atât un punct pozitiv, cât și unul negativ. Informațiile vin de la Nils Ahrensmeier, un „leaker” care a oferit și în trecut informații reale despre dispozitive mobile încă nelansate. În primul rând, Pixel 5 va fi pentru prima dată un model care nu va oferi un spor de performanță față de generația anterioară. Snapdragon 765 este mai puțin puternic în toate situațiile decât Snapdragon 855 de anul trecut. Totuși, telefonul ar putea fi livrat cu 8 GB memorie RAM și 128 GB stocare, un ecran de 6” cu panel OLED cu refresh rate de 90 Hz și două camere pe spate: un ultra-wide și o cameră standard, ambele de 12 megapixeli. Autonomia ar putea fi un alt aspect îmbunătățit, cu acumulator de 4.000 mAh și încărcare wireless la 15W. Ce mai pierde Pixel 5, în afară de performanță, este și recunoașterea facială, care este înlocuită cu un senzor de amprentă pe spate. Prețurile vor fi accesibile Această configurație ar putea intra însă în oferta magazinelor din SUA la 649 dolari, la fel ca modelul de bază iPhone 11 și la fel ca prima generație Pixel de la Google. Anul trecut, modelele companiei se apropiau mai degrabă de 1.000 de dolari. Cu această ocazie am aflat câte ceva și despre Pixel 4a. Acesta ar putea folosi o configurație nu foarte diferită. Vorbim despre același Snapdragon 765, 6 GB RAM, camere wide și ultra-wide pe spate, de 12 megapixeli, baterie de 3.800 mAh și un jack pentru căști. Acest model ar putea costa doar 499 dolari. Prețurile din Europa ar putea fi însă 499 euro pentru Pixel 4a 5G, respectiv 629 euro pentru modelul Pixel 5.
 21. Noul model Apple Watch SE este un produs fierbinte, la propriu, un număr deocamdată redus de utilizatori reclamând supraîncălzirea subită a dispozitivului, suficient de puternică pentru a cauza daune permanente ecranului. Problema se poate manifesta în timp ce dispozitivul este lăsat la încărcat, sau după câteva ore de utilizare, speriind utilizatorii care se aleg cu arsuri ușoare. Din fericire, sperietura este mai mare decât arsurile suferite, căldura fiind concentrată mai mult la partea de sus a ecranului. Apple Watch SE poate cauza arsuri utilizatorilor, dar nu din cauza acumulatorului În mod cert, problemele nu au legătură cu acumulatorul, exemplarele Apple Watch SE afectate continuând să funcționeze chiar și după manifestarea respectivelor simptome. Potrivit teoriilor formulate pe forumul Apple Insider, folosind drept referință imagini cu interiorul unor modele Apple Watch de generație anterioară, problema este localizată între emitorul de vibrații (Taptic Engine) și butonul rotativ controlat digital, chiar deasupra conectorului pentru ecran. Aparent, colorarea suspectă a ecranului este un precursor al defectării iminente, utilizatorii fiind îndrumați să îndepărteze de la mână dispozitivul și să nu-l mai folosească. Din fericire pentru utilizatori (dar și pentru Apple), incidentele manifestate prin supraîncălzire apar cel mai adesea în timp ce dispozitivul este lăsat la încărcat, senzația de arsură și posibila rănire fiind evitată. Până acum au fost documentate doar șase cazuri de supraîncălzire Apple Watch SE, toate părând să vizeze un lot restrâns de produse vândute pe piața sud-coreeană. Trei dintre incidente au fost soluționate prin restituirea integrală a prețului de cumpărare.
 22. Hector Martin, dezvoltator software, a studiat design-ul noilor procesoare Apple M1 și Apple A14 și a descoperit că ambele au o vulnerabilitate hardware, care nu poate fi corectată. Ambele modele sunt realizate folosind procesul de fabricație pe 5nm de la TSMC și se regăsesc în cele mai noi generații de dispozitive din familiile iPhone, iPad și Mac. Din fericire, vulnerabilitatea nu permite controlul dispozitivelor de la distanță, însă poate fi folosită pentru urmărire online, chiar dacă Apple blochează asta prin software. Vulnerabilitatea procesoarelor Apple M1 și A14 nu este atât de gravă pe cât pare Conform unui articol publicat pe site-ul lui Martin, procesoarele Apple M1 și Apple A14 au o imperfecțiune de design cauzată de faptului că Apple nu a respectat întocmai specificațiile de design de la ARM. Astfel, procesoarele care folosesc acest design, adică cele mai noi modele, sunt vulnerabile, permițând comunicarea la nivel de procesor a două aplicații care funcționează în paralel. Astfel, poate exista un transfer de informații între ele, chiar dacă acesta nu este permis la nivel de sistem de operare. Hector Martin spune însă că vulnerabilitatea nu pune în pericol dispozitivele utilizatorilor și nu va putea fi folosită pentru furtul de informații private sau pentru a instala malware în fundal. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este ca o companie să folosească vulnerabilitatea pentru a monitoriza activitatea utilizatorilor în alte aplicații. Astfel, vulnerabilitatea ar putea să permită companiilor fix ceea ce Apple încearcă să blocheze prin intermediul App Tracking Transparency pe iOS. Totuși, compania ar putea să detecteze utilizarea vulnerabilității și să ceară dezvoltatorilor să o elimine din aplicații. Se pare că o rezolvare ar fi să rulezi sistemul de operare sub o mașină virtuală, întrucât astfel procesorul accesibil de software este unul virtual, nu direct cel fizic. Întrucât procesoarele de generație următoare, Apple A15 și noul model Apple Silicon M1X/M2 sunt deja în producție, această vulnerabilitate este așteptată și pe dispozitivele pe care compania le va lansa în 2021. Probabil că o revizie hardware sau o nouă generație ar putea rezolva această problemă în viitor.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.